Trouw blijven aan je eigen grenzen

Heb jij moeite met jouw grenzen weten en ze aan te geven? Met het herkennen van die momenten in een ontmoeting waarop je zou moeten zeggen dat het voor jou niet oké voelt? Dat je weet dat je eigenlijk ‘stop’ had moeten zeggen?
Het zijn vaak hele kleine momenten waar je snel overheen stapt en die je twee tellen later al weer vergeten bent. Ze lijken niet belangrijk, wekken hooguit lichte irritatie op. Je drukt de irritatie weg en denkt er verder niet meer over na. Maar de gevoelens van irritatie (boosheid) sla je op in je lijf. Want boosheid die niet naar buiten kan gaat naar binnen.

Of we ons er nou van bewust zijn of niet, werken in teams, voor de klas staan, vergaderingen leiden of - bijwonen, verdelen van taken: bij alle vormen van samenwerking spelen onze grenzen een rol.

Iedereen heeft grenzen maar vaak zijn we ons er niet (voldoende) van bewust. Daardoor wordt er regelmatig over onze grenzen gegaan zonder dat we dat ons echt realiseren. Wat we er bij voelen (lichte irritatie) slikken we in, vaak voordat de gevoelens ons bewustzijn hebben bereikt.
En uiteindelijk heeft dat grote gevolgen. Want de irritaties stapelen zich op in ons innerlijk en het kost ons vervolgens veel energie om dit binnen te houden.

Vaak hebben we dat niet in de gaten en weten we niet waar het plotselinge energieverlies vandaan komt.

Het goede nieuws is dat je het (h)erkennen van je eigen - en andermans grenzen heel goed kunt leren en kunt oefenen.

In deze workshop ga je met andere deelnemers op zoek naar jouw grenzen. Je leert hoe je ze tijdig kan herkennen, hoe je ze kunt aangeven zonder uit je slof te schieten en hoe grenzen te herkennen bij anderen. Verder leer je trouw te blijven aan je grenzen ook als iemand erover heen gaat. Door trouw te blijven aan je eigen grenzen groeit je zelfrespect. En doordat je irritaties niet meer hoeft te onderdrukken, zul je meer energie ervaren.

Dag 1
Omgaan met grenzen
Om goed voor jezelf te kunnen zorgen is het belangrijk je eigen grenzen te weten.
Op de eerste dag van deze workshop ga je je eigen grenzen leren kennen. Met je lijf als instrument ga je ervaren waar jouw grenzen liggen, hoe je die letterlijk kunt voelen. Verder ga je ervaren hoe het voelt als je iemand vraagt daar niet overheen te gaan.

Dag 2
Omgaan met conflicten
Wat nou als iemand jouw grens niet respecteert? Als jouw ‘stop’ niet gehoord wordt?
Wanneer boosheid lang genoeg wordt ingeslikt en opgeslagen, loert de depressie om de hoek. Op de tweede dag ga je oefenen met conflicten. Je leert over gezonde boosheid en hoe je die in kunt zetten om je zelfrespect te behouden.

Locatie: Haarlemmer Kweektuin, Kleverlaan 9 in Haarlem
Datum: 11 en 12 januari 2018
Tijd: 10-17u
Kosten: 395,- euro excl. BTW (particulier tarief)
             495,- euro excl. BTW (zakelijk tarief)
Trainers: Ninouk Hehenkamp en Annemiek Streng

 

'Wie goed met zijn boosheid om kan gaan, vindt de liefde'
Piet Weisfelt