Training ‘Van moeten naar willen’

Heb jij ook van die gedachtes die er voor zorgen dat je altijd iets moet? Zoals: ‘ik moet steeds mijn best doen’, ‘ik moet ervoor zorgen dat iedereen me leuk vindt’, ‘ik moet het goed doen’, ‘ik moet er goed uitzien’ etc.? En dat je merkt dat al die moetjes je soms wel iets (en misschien zelfs veel) hebben opgeleverd, maar dat ze je ook heel veel energie kosten? Of dat je je gevangen kan voelen in je zelfgemaakte keurslijf?

Vaak lukt het maar niet om deze moetjes los te laten, wat we ook proberen. Tegen onszelf zeggen dat we er gewoon mee moeten stoppen, werkt in ieder geval niet. Sterker nog, dit zorgt er meestal voor dat de moetjes niet alleen aanwezig blijven (of juist sterker worden), maar ook dat we onszelf er bovendien op gaan veroordelen (‘ik mág deze moetjes niet meer hebben’). In die zin is moeten eigenlijk hetzelfde als niet mogen. En we mogen van alles niet van onszelf.

Maar waarom is het nou zo moeilijk om die overtuigingen los te laten? Heel simpel, omdat al deze moetjes in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld. Zo kan onder de gedachte ‘ik moet ervoor zorgen dat anderen mij leuk vinden’ een oud verdriet verborgen zitten van een moment uit het verleden dat je je ooit afgewezen hebt gevoeld omdat iemand jou niet leuk vond. Die afwijzing doet pijn. Om die pijn niet meer te hoeven voelen, is de overtuiging ontstaan dat je er dus altijd voor moet zorgen dat mensen jou niet meer mogen afwijzen. En hoewel die strategie ook heel nuttig kan zijn, is de keerzijde wel dat je op die manier continu aan het werk bent om de oude pijn van afwijzing te voorkomen. Naast dat dit heel veel energie kost, ben je daarmee eigenlijk jezelf steeds aan het afwijzen. Strategie dus tóch mislukt, want je voelt je niet vrij om gewoon jezelf te zijn. 

“Als je opgroeit, zul je ontdekken dat je al leugens hebt verdedigd, jezelf al eens voor de gek hebt gehouden en het slachtoffer bent geweest van domheid. Als je een goede strijder bent, dan geef je jezelf niet de schuld, maar zorg je er ook voor dat je fouten zich niet herhalen.”

Paulo Coelho

In de workshop ‘van Moeten naar Willen’ ga je op zoek naar de patronen die jou in het ‘moeten’ houden. Waarom jij jezelf allerlei verplichtingen en/of verboden oplegt en voorbij raast aan dat wat jij echt wilt. Aan de hand van emotioneel lichaamswerk, ervaringsgerichte oefeningen, meditaties en ademhalingsoefeningen ga je aan het werk om te ervaren hoe je het moeten meer en meer los kunt laten, zodat je kunt gaan doen wat echt wilt…

Praktische info:

Locatie: Landgoed de HoorneboegHoorneboeg 5, 1213 RE Hilversum
Datum: 18 en 19 jan 2022
Tijd: Start op dinsdag 18 jan 2022 om 10u en einde op woensdag 19 januari om 17u.
Kosten: € 595,- excl. BTW (particulier tarief) en € 795,- excl. BTW (zakelijk tarief)
De kosten zijn inclusief overnachting en maaltijden.
Trainers: Ninouk Hehenkamp en Annemiek Streng

Logo Ninouk

Contact
NINOUK
Email: ninouk@ninouk.nl
Telefoon: 06 19 86 42 83

 

Bezoekadres
Flow Plaza
Zaanenstraat 18 1 hoog
2022 CP Haarlem

Volg mij op social media