Eind juni vlieg ik samen met mijn fantastische vriendin en collega Janneke Kelderman en 14 deelnemers naar Porto om vanuit daar naar Santiago de Compostella te gaan wandelen. Het thema van deze reis is ‘De Reis van de Held’, een naam die is ontwikkeld door Joseph Campbell.

Een bekende uitspraak van Campbell is de zin ‘Follow your Bliss’. 

Deze zin raakt mij elke keer weer diep en dit is dan ook precies waar ik zo in geloof en waar ik zo naar tracht te handelen in mijn leven elke keer weer.

‘Follow your Bliss’ wil eigenlijk zeggen dat je gaat luisteren naar wat je ziel je influistert en dat je vervolgens de (helden)moed hebt het pad te lopen die alleen jij kunt lopen.

Waar je vaak aan kunt merken dat jouw ziel je wat wil vertellen is dat je een onrust gaat ervaren in jezelf. Het leven wat je tot nu toe leeft is niet meer voldoende. Ergens in jou fluistert een stem dat je het anders wilt. Precies daar ontstaat een onrust en sta je voor de keuze: durf je in het onbekende te stappen of blijf je in het bekende maar verlies je daardoor de connectie met jouw innerlijke stem?

Campbell: “Wanneer je je bliss volgt, plaats je jezelf op een spoor dat er altijd is, en dat op je wacht. Als je je bliss durft te volgen, ontmoet je mensen en zullen deuren voor je openen waarvan je dacht dat er alleen maar muren stonden. Het is precies deze stem die jou zal laten zien waartoe jij op aarde bent.’

Je bliss volgen betekent luisteren naar je innerlijk kompas en de moed te tonen om je hier vol aan te commiteren. Ook al moet je soms tegen de stroom invaren, verleidingen weerstaan, vastberadenheid tonen en bereid zijn om al het bekende te verliezen.

Maar al te vaak komen we hierbij onze eigen beperkende gedachtes en overtuigingen tegen, zoals ‘dat lukt me toch nooit’, ‘hoe moet ik dan mijn geld verdienen?’, ‘dan kwets ik anderen’ etc etc. 

Met deze aannames creeëren we onze eigen gevangenisbewakers. 

Juist door toch te luisteren naar jouw bliss, kan je voorbij jouw bewakers reizen en precies daar kan je in contact komen met jouw potentieel.

In mijn leven heb ik meerdere heldenreizen gemaakt; Mijn baan opzeggen om voor mezelf te beginnen, mijn reis naar mezelf terwijl ik in mijn relatie zat, de psychedelische reizen die stuk voor stuk weer een reis van de held op zich zijn en ook mijn partner los te laten om zijn reis van de held te bewandelen.

Ook al zijn al deze reizen ook doodeng, pijnlijk, eenzaam en risicovol geweest, allemaal hebben ze me dichter bij mezelf gebracht en is het vertrouwen in mezelf en in het leven zo veel groter geworden.

In 2024 zullen we deze reis naar Santiago 3x gaan aanbieden. 

Ik nodig je van harte uit om met me mee te gaan om jouw reis van de held te maken!