Groepsdynamica
Hoe functioneer jij zelf in een groep en hoe zorg je ervoor dat jouw team of groep goed met elkaar samenwerkt? Iedereen die in groepen werkt, zal wel eens hebben ervaren dat er in iedere groep een andere dynamiek speelt. Je begeven in een groep kan een hele fijne ervaring zijn, mits de dynamiek goed is. Maar als de dynamiek verstoord is, kan het uiterst lastig zijn om in diezelfde groep te functioneren.
Tijdens deze 2-daagse workshop die we binnen bedrijven geven, leer je hoe jij in een groep functioneert en ervaar je hoe je door alle fases van de groepsdynamica kunt gaan en welke uitdagingen daarin liggen. Een workshop die zeer leerzaam is voor iedereen die functioneert binnen groepen, en waarin je handvatten aangereikt krijgt om jouw team of groep meer in flow te laten werken.
Om een groep goed te laten samenwerken, is het van belang dat er bewustzijn is op hoe de ontwikkeling van groepsvorming verloopt. Met andere woorden: Begrijpen en inzicht hebben in de verschillende fases waar een groep doorheen gaat.
The group dynamic can bring synergy of tear things apart.
De eerste fase is de fase van het welkom: wordt een nieuw teamlid werkelijk welkom geheten in het team, en hoe ziet dat welkom eruit? Welk welkom heb je zelf ervaren? Een goed welkom is zo belangrijk, omdat het vaak bepalend is voor de mate waarin een nieuw teamlid zijn of haar hart kan openen en zodoende vol enthousiasme aan de slag kan gaan (en blijven).
De tweede fase is de differentiatiefase. Dit is de fase waarin de verschillende teamleden elkaars kwaliteiten gaan leren kennen. Ken jij ieders kracht in het team – inclusief je eigen kracht – en kunnen jullie deze krachten ook naast elkaar inzetten? En kan je ook (h)erkennen dat iedereen zwaktes of valkuilen heeft, en is er voldoende ruimte en veiligheid om ook je eigen kwetsbaarheid te laten zien in de groep? Dit zijn allemaal belangrijke randvoorwaarden, zodat de groep elkaar kan versterken, met name in de verschillen van de groepsleden. Als de groep door deze fase is gegaan, zullen mensen ook tegen elkaars grens aanlopen.
De derde fase gaat dan ook over grenzen. Kan ieder groepslid zijn eigen grenzen voelen en ook aangeven? Zodra dat gebeurt, zullen echter ook vaak conflicten ontstaan waar veel mensen angst voor hebben. In veel teams is het immers de norm om conflicten uit de weg te gaan. Deze fase is echter noodzakelijk voor een goedlopend team. Hoe kan de groep op een effectieve wijze conflicten voeren met elkaar, zodat het elkaar versterkt en de energie vrij kan (blijven) stromen? Als een groep ook deze fase heeft doorgewerkt, opent de fase van de passie.
Dat is de vierde en laatste fase waar we allemaal behoefte aan hebben, maar die een team slechts zelden bereikt. In deze vierde fase kan ieder groepslid zijn of haar volle potentieel inbrengen, waardoor de energie en de passie optimaal kunnen stromen.
Praktische info:
De duur en inhoud van de trainingen kunnen in overleg worden aangepast. Afhankelijk van de groepsgrootte en het thema van de training geef ik deze trainingen zelf of samen met Annemiek Streng.
Volg mij op social media